Wat is Fascia?

Fascia is een bindweefsellaag om en tussen spieren, botten, gewrichten, zenuwen en organen. Het is een stevige en sterke laag.

Jaren werd gedacht dat de fascia geen pijnsignalen kon doorgeven, toch blijkt het anders te zijn. De fascia bevat receptoren die het brein informatie verschaft. Het bevat de zogeheten nociceptoren en mechanoreceptoren, dat op pijn en druk reageert. Deze informatie is erg belangrijk om de beweging door de spieren mogelijk te maken.

Ook kan de fascia samentrekken, de fascia reageert niet zo snel als spieren, het heeft ongeveer 20 minuten nodig om samen te trekken en het kan uren duren voordat het weer ontspant. Deze samentrekking wordt mogelijk gemaakt door myofibroblasten.

 

Hoe kom je tot de fasia vanaf de huid gezien?

De volgende lagen vanaf de huid gezien geven je een beeld hoe je tot fascia komt. Je hebt eerst je huid, de laag eronder heet het superfiscial retinaculum fascia, dan een vetlaag, vervolgens is er een superfiscial membraan, dan diepe retinaculum vezels en diepe fasciale membraan, een hyalaronzuurlaag, het epimysium, perimysium, endomysium en dan komt de spier. Met de fasciale release technieken zorg je ervoor dat de hyalaronzuurlaag weer gaat bewegen en de fascia kan loslaten en ontspannen.