Triggerpointcoach

Eind 2020 heb ik mijn diploma gehaald voor triggerpointcoach. In 2022 mijn Myofasciaal therapie papiertje en uiteindelijk is mijn doel om Integraal Myofasciaal Therapeut te worden, naast de Massagetherapie en Dorntherapie. Mijn VoetreflexPlus opleiding heb ik in 2023 afgerond.

Wat is een triggerpointcoach?

Een triggerpointcoach helpt je met klachten die ontstaan zijn door triggerpoints in jouw lichaam.

Als u een klacht hebt, maar niemand heeft ooit uw spieren grondig onderzocht op triggerpoints, dan kan dat zomaar de oorzaak zijn van de klachten die u heeft.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een plek in een spier waarvan de vezels zijn verkrampt. Er zit een soort verharding in die spier die pijn doet, of tintelt op de plek zelf of van de plaats is afgeleid. Deze afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en heeft gevolgen in andere delen van het lichaam.

Wat gebeurd er dan precies?

Triggerpoints verkorten de spier, waardoor er meer spanning op de spier zelf komt en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten.

Je kan je dan wellicht voorstellen dat je in deze kramptoestand van de spier pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Door overbelasting, houding, herhaaldelijke bewegingen maken, stress, emoties, zware belasting, maar ook onderbelasting als te weinig beweging kan een triggerpoint ontstaan in spieren.

Wat kan je verwachten van een triggerpointbehandeling?

Onderzoek

Eerst wordt er onderzocht waar de klacht vandaan komt, welke spieren daar verantwoordelijk voor kan zijn en welke rol de fascia (communicatienetwerk van bindweefsel in het lichaam, het skelet van de spieren) speelt in het geheel. Welke behandelingen zijn al vooraf gegaan en wat mogelijke instandhoudende factoren zijn.

Massage

Een specifieke triggerpointmassage is nodig om de afvalstoffen uit de triggerpoints te masseren. Zie het als een spons die je leeg knijpt.  Dit gebeurd langzaam, omdat de spons de tijd moet krijgen om zich weer te vullen met goede stoffen en zuurstof. Als de triggerpoint is verminderd of opgelost zal de spier de voedingsstoffen weer makkelijk kunnen opnemen en afvalstoffen weer beter afvoeren. De spieren kunnen zich zo herstellen en weer goed ontspannen.

Fascia

Uit onderzoek is gebleken dat de fascia, net als een spier, kan ontspannen en samentrekken. Deze spierfascia speelt een belangrijke rol in de mobiliteit en stabiliteit van gewrichten. Dit bindweefsel kan verstarren door trauma, een slechte houding of psychische stress waardoor de natuurlijke werking ervan wordt verstoord. Door bepaalde technieken, de zogeheten myofascial release, zorg je ervoor dat deze myofascia zich ontspant en weer in zijn normale structuur terugkomt.

Zelfbehandeling

Na de behandeling zal de triggerpointcoach je tips en suggesties geven voor een zelfbehandeling die je thuis kunt doen, waardoor de klachten sneller herstellen en je minder behandelingen nodig hebt.

Oorzaak

Vaak worden chronische pijnklachten niet rechtstreeks veroorzaakt uit lichamelijke schade. De oorzaak van deze pijnklachten moet dus op een andere manier onderzocht en behandeld worden. Het geven van informatie over het soort pijn en wat daarvan de oorzaak is, vormt een onderdeel van het behandelproces. Dit heet pijneducatie. Deze pijn kan dieper gelegen zijn in het lichaam in het onderbewuste brein. Leren begrijpen hoe de biologie van pijn werkt, kan leiden tot begrip en daardoor minder pijn.

Dus heeft u pijnklachten die wel eens uit de spier kunnen komen? Vraag om meer informatie of maak een afspraak bij Laatumasseren.