Dorntherapie is een wervelkolomtherapie. In tegenstelling tot “kraken” is  Dorn een zachte manier van het manipuleren van de wervels. Verder bestaat deze therapie uit het opheffen van een beenlengteverschil en gewrichtsbehandeling. Aan het einde van de behandeling kunt u kiezen voor een Breussmassage, een ontspannende wervelkolommassage.

Na de Dorn/Breussbehandeling voelt u zich beter, krijgt u meer energie en geeft een ontspannen gevoel!

Beenlengteverschil

Vrijwel iedereen heeft een beenlengteverschil dat kan variëren tot wel 4 cm verschil. De Dorntherapeut heft dit verschil op en het lichaam komt in een andere positie te staan.

Dit beenlengteverschil kan komen door een misstap, een val, vertillen of door gewoon zitten. Doordat je zit ontspannen de heupspieren en in de auto door trilling of door je been over elkaar te doen wordt de kop licht uit de kom getrokken en bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. Op deze manier ontstaat er in het lichaam een verkeerde houding en ontstaat er een beenlengteverschil.

Gewrichtsbehandeling

Alle gewrichten in het lichaam worden tevens behandeld met de Dorntechniek. (Pijnlijke) gewrichten worden soepel en ook weer op de juiste plek neergezet.

Wervelkolom

Alle wervels worden behandeld. Is er een afwijkende/pijnlijke wervel dan wordt deze zachtjes op de juiste positie teruggeplaatst. Door te zwaaien met het been en op de ademhaling worden de onderste werveluitsteeksels van de wervel met mijn duimen gemanipuleerd. De bovenste wervels worden met het zwaaien van de armen op de juiste plek gezet. Zo ontspannen de spieren, banden en het bindweefsel, waardoor de doorbloeding beter wordt.

U kunt zich wellicht voorstellen, dat als er een wervel niet helemaal goed staat, dat zenuwen die naar de organen gaan daardoor in de verdrukking komen en het orgaan ook minder functioneert.

Na de behandeling

De cliënt moet 2-3 dagen inspanningen vermijden. Na de behandeling kan spierpijn optreden in de rug, doordat de nieuwe positie moet stabiliseren. Water en thee drinken helpt bij het ontgiften.

Anatomie wervelkolom

Je wervelkolom bestaat uit meestal 24 wervels en ongeveer 9 samengegroeide wervels dat het heiligbeen (os sacrum) en staartbeen (os coccygis) wordt genoemd. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, die de wervels onder andere beschermen. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, de grootste zenuwbundel in het lichaam dat allerlei vertakkingen heeft en zo het lichaam aanstuurt.

Dorn is een therapie dat uit Duitsland komt en Dieter Dorn heeft deze techniek ontwikkeld. Helmut Koch was zijn opvolger.

Wanneer Dorn?

(Lage) rugpijn, gewrichtspijn, bekkenscheefstand, scoliose en orgaanklachten als: blaasklachten, maag, lever etc. Moeite met zwanger worden?

Moeite met zwanger worden?

Dorn kan hierbij de oplossing zijn. Het kan zijn dat er net een wervel niet helemaal fijn staat en dat met de Dorntechniek dit probleem weer wordt verholpen. Zwanger worden kan hierdoor makkelijker gaan.

Breussmassage

Nadat u heeft gezwaaid met armen en benen kunt u nog genieten van een ontspannende Breussmassage. Dit is een wervelkolommassage dat de doorbloeding van het bindweefsel, banden en spieren eromheen verbetert en ontspant. U komt als herboren van de tafel!

Schröpfen

Met deze schröpfglaasjes die op de huid wordt geplaatst, door het balletje in te knijpen, wordt de huid opgetild (vacuüm). De doorbloeding van de huid wordt hierdoor extra gestimuleerd en verbeterd. Als er een spierbundel (die naast de wervelkolom bijvoorbeeld) erg verhard is, kan er een schröpfglaasje gebruikt worden. Deze toepassing kan in principe bij alle massagetechnieken ingezet worden.

Contra-indicaties

Hoewel Dorntherapie bijna altijd zacht en voorzichtig is, zijn er toch een aantal contra-indicaties.

  • Immobiele cliënten: een cliënt moet wel kunnen staan en zitten omdat er met armen en benen worden gezwaaid
  • Direct na een ongeluk: 6-8 weken nadien kan er weer behandeld worden. Vraag eventueel na bij de Dorntherapeut
  • Tumor en kankerpatiënten: tumoren zijn geen contra-indicaties. Met botmetastasen moeten we voorzichtig zijn en mensen zijn dan vaak in het eindstadium van hun ziekte. In overleg met de client; Dorn werkt op ons gehele gestel, organen, ontgifting, hormonen etc.
  • Acute ontstekingen: en in geval van koorts
  • Acute hernia: voorzichtigheid is hierbij geboden. Chronische hernia heeft veel baat bij de Dorntechniek
  • Verlammingsverschijnselen: "kleine" verlammingsverschijnselen kunnen uit cervicale of lumbale wervelschuivingen voortkomen. Als deze verschijnselen na een paar Dornbehandelingen niet beter wordt, is er waarschijnlijk meer aan de hand en is er een neurologisch onderzoek gewenst.
  • Medicatie: meldt het als u corticonmiddelen gebruikt, het verhoogt de botbreekbaarheid
  • Acute migraine: u ligt dan het liefst op bed

Samenvatting

Dorntherapie is een zachte werkwijze om wervels te manipuleren en om gewrichten te behandelen. Tevens wordt naar het beenlengteverschil gekeken en dit verschil wordt dan opgeheven. Deze therapievorm wordt altijd in combinatie gegeven.

Wat kost het?

Dorn
Dorntherapie 40,-
Dorn incl. Breussmassage 58,-

Schröpfen kan bij iedere behandeling ingezet worden.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor Dorntherapie? Klik hier om een afspraak te maken.