Wat is het verschil tussen een myogeloos en een triggerpoint?

Triggerpoint

Een spier bestaat uit een bundel spiervezels met daaromheen een fascia dat voor stevigheid zorgt. 1 spiervezel is omgeven door een sarcolemma, een soort omhulsel. In die spiervezel zitten myofibrillen, ook wel contractiel element genoemd. Een myofibril is een eiwitketen, dat uit de eiwitten actine en myosine bestaat. Omdat ze lang en draadvormig eruit zien worden ze ook wel actine-myosinefilamenten genoemd. Er zitten ongeveer 100 spiervezels binnen de fascia. Elke spiervezel bevat tussen de duizend en tweeduizend myofibrillen. Een klein deel van een myofibril noemen we een sarcomeer.

Miljoenen sarcomeren trekken in de spieren samen om een beweging in stand te brengen. Twee delen (myosine en actinemoleculen) schuiven in en uit elkaar om voor de contractie te zorgen in de spieren. Een triggerpoint is een gebied in de spier waar de sarcomeren niet meer in staat zijn zich samen te trekken.

Als een sarcomeer niet meer kan samentrekken, ontstaat er ophoping van afvalstoffen, een zuurstof te kort en vermindert of stopt de bloedcirculatie in dat gebied. Met allerlei gevolgen van dien. De triggerpoint stuurt pijnsignalen. Negeer dit signaal niet en bezoek een Massagetherapeut. Een massage zorgt ervoor dat de sarcomeer in het triggerpoint weer kan functioneren en de pijnsignalen verdwijnen.

 

 

Myogeloos

In de volksmond is een myogeloos een knoop, een verharding in de spier. Deze knoop is een ophoping van melkzuur. Wat de werking van een spier kan tegenwerken en wat pijn kan geven.

Als gevolg van een verminderde spierstofwisseling, kan er een myogeloos optreden. Bijv. bij verkeerd gebruik van de spieren of bij een grote inspanning als bijv. sport of andere werkzaamheden die u normaal niet veel doet. Ook kan een myogeloos op treden na een infectie. Ook met massage kan een spierknoop makkelijk verholpen worden.