Chakramassage

Chakramassage is een energetische massage waarin Ayurvedische technieken verwerkt zijn. Zijn er blokkades in 1 van de 7 chakra's (een veronderstelde energieplek in het lichaam) dan zorgt een chakramassage ervoor dat de energie in het lichaam weer gaat stromen. Deze blokkades kunnen zowel fysieke klachten zijn als emotioneles/sociale blokkades: als angst, schuldgevoel, schaamte, verdriet, leugens, illusie en hechting.

Chakra en Yoga

De Chakra's en het chakrasysteem zijn onverbrekelijk verbonden met de theorie uit de Yoga. Het woord Yoga (letterlijk:juk) is samengaan of verbinden. Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel of schijf. Als een wervelend wiel van energetische activiteit die uitstraalt of uitvloeit vanuit de belangrijkste zenuwbanen die zich uit de wervelkolom vertakken. Van onderrug tot kruin zijn 7 van deze wielen in een kolom van energie opgestapeld. Dit zijn 7 hoofdchakra's. Er zijn veel meer (kleinere) chakra's in onder andere onze handen en voeten, vingertoppen en schouders.

Hoe ontstaat een blokkade?

Een Chakra kan door ervaringen in onze jeugd geblokkeerd raken maar ook door bijvoorbeeld aangeleerde culturele waarden. Een kind dat door zijn ouders wordt geslagen, leert zich af te sluiten voor dat wat zijn lichaam voelt (2e chakra). Een leefomgeving waarbij het kind aan gezag moet gehoorzamen, riskeert het sluiten van het derde chakra (ego).

Het komt erop neer dat pijn en/of spanning uit het verleden (ongeacht de bron ervan) het gezond functioneren van onze chakra's in de weg staat.

Een chakra kan deficiënt of excessief zijn. Deficiënt is dat het Chakra niet kan opnemen, het Chakra werkt onvoldoende. Het systeem zit vast en houdt binnenkomende stimuli tegen. Dus de energie van buiten kan niet naar binnen gelaten worden.

Excessief is het tegenovergestelde en kan de innerlijke energie niet uiten. De Chakra is overvloedig.