Bij een haptische massage wordt u uitgenodigd met uw aandacht bij uw lichaam te zijn. Tijdens deze massage worden allerlei vragen gesteld om dichter bij uw lichaam en uw gevoel te zijn. U verkent het lichaam, ontdekt en voelt wat er in het lichaam gebeurt.

Door een haptische massage maakt u weer contact met uw lichaam. U kunt inzicht krijgen over uzelf (zelfbewustwording), uw drijfveren en de behoeftes. Deze massagetechniek kan u helpen bijv. nieuwe keuzes te maken over hoe u de dingen doet.

Uw lichaam bevat veel informatie over wie u bent, hoe u in het leven staat en hoe het met u gaat. Deels is men zich er bewust van, maar voor een groot deel ook niet. Alles wat u voelt, kunt u zien als een signaal van het lichaam, een vraag om aandacht. Een haptische massage kan u stil laten staan bij de volgende vragen: wat voel ik en hoe komt het dat ik me zo voel? Wat heb ik nodig om me anders/beter te voelen?

Het doel is u te begeleiden in het luisteren naar de klachten in het lijf of signalen door ze met aandacht te voelen en te ervaren. Het gaat om heling van de verstoorde harmonie en niet zozeer het oplossen van symptomen. Dus zonder de klachten te willen oplossen, maar het erkennen dat dat gevoel er is en dat gevoel te verkennen. Op deze manier wordt rust en ruimte gecreëerd, om u over te geven aan wat je ervaart, zonder er de strijd mee aan te gaan. U kijkt en beleeft met aandacht.

Voelen is eng

Voelen is vaak eng. Niet voor niets zijn wij ons voelen uit de weg gegaan. We willen niet terug naar onprettige ervaringen, we vinden het eng om te voelen. We bedenken allerlei strategieën om maar niet te voelen. Een van die strategieën is de onderdrukking: we halen onze aandacht compleet van een gevoel weg en vergeten dat het bestaat. Een ander voorbeeld heet projectie: eigenschappen van jezelf die je niet wil ervaren of erkennen, projecteer je op andere mensen. Deze eigenschappen herken je niet van jezelf. Een projectie kan zijn dat je iemand bewondert of juist er aan ergert. Het niet hoeven voelen is een derde strategie. Je gaat dan heel rationeel met alles om en zoekt overal verklaringen en oorzaken voor. Om deze eigenschappen te kunnen zien, is een ander nodig.

Samengevat kunnen we zeggen dat de mens voor een groot deel haar energie besteedt aan het onderdrukken en vervormen van aspecten van zichzelf.

Bij een haptische massage mag u helemaal zijn zoals u bent zonder ook maar iets te veranderen of te veroordelen. Met een soort van nieuwsgierigheid, voelen wat er te voelen valt, zonder waardeoordelen, zonder verzet. Als dat lukt, dan komt er wat in beweging. Het lichaam is uw vriend, heeft het beste met u voor en liegt nooit!